torstai 17. syyskuuta 2015

Raskausvaivoja


Voi itkujen itku. Kukaan ei kertonut, millaista on olla raskaana. Kaikki vain aina puhuvat niistä lapsista ja vauvoista ja vanhemmuudesta ja rakkaudesta. Mutta kukaan ei sano, kuinka kurjaa on ennen kuin se kaikki tapahtuu.

Ensin oli kuukausien pohtiminen siitä, tuleeko ikinä raskaaksi. Ja mikä meissä on vikana, kun mitään ei tapahdu. Ja mitä jos ikinä ei saakaan lasta. Ja mitä näitä nyt oli.

Nyt kun on raskaana, kaikki on vain kurjaa.

Väsyttää niin paljon, että mitään ei saa tehtyä. Ei mitään mahdollisuuksia tehdä enää niitä 12-14 tunnin työpäiviä, joita toisinaan jouduin tekemään silloin, kun olin normaali. Kamalimmassa tapauksessa nukun kolmet päikkärit päivässä. Kolmet. Eikä tämä väsymys ole mitään "kahvilla hetkessä ohi" -väsymystä, vaan jotain paljon kamalampaa. Ihan kuin olisi jossain aineissa, joiden väsyttävää vaikutusta ei voi vastustaa.

Koko ajan on selittämätön paha olo. Kuvottaa. Etoo. Huimaa. Närästää. On vain paha olo. Niin huono olo, että ihan itkettää.

Tosiaankin, itkettää. Helposti ihan mitättömät asiat. Hyvät tai huonot. Juuri tänä aamuna itkin miehelleni sitä, ettei hän suojele minua pahoilta uutisotsikoilta vaan antaa minun nähdä ne. Hän on tainnut sisäistää roolinsa tukijana, sillä hän ei nauranut tai ihmetellyt, vaan lempeästi kehotti minua välttämään uutisia ja keskittymään romaaneihin.

On nälkä. Jatkuvasti ihan hirveä nälkä, joka heikotuttaa. Vaikka kuinka söisi oikeaa ruokaa ja vihanneksia ja proteiinia ja kaikkea järkevää. Pahimmillaan olen syönyt lounasta ennen aamukymmentä, vaikka olin sitä ennen syönyt jo tukevan aamupalankin.

Herkkuja ei tee mieli. Suklaaseen en ole edes koskenut koko tietoisen raskauteni aikana. Onko tämä nyt hyvä vai huono asia, en tiedä vielä.

Mikään ei kiinnosta. Töissä ei todellakaan jaksa suunnitella mitään uutta. Hyvä, kun jaksaa tehdä pakolliset. Ja nekin tekee vain velvollisuudesta, ei tippaakan siksi, että huvittaisi. Kotonakaan ei saa mitään aikaiseksi. Vauvan juttuja ei voi vielä laittaa, koska ei tiedä, syntyykö se lainkaan. Ja mikään muukaan ei kiinnosta.

Jos tämä uusi ihminen saa kaksisenttisenä aikaan näin paljon kurjuutta, pahaa oloa, ikävää ja vaivaa, kuinkakohan paljon hän saa sitä aikaiseksi kaksimetrisenä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti