maanantai 15. kesäkuuta 2015

Vauvantekovitamiinit

En arvannut joulukuussa, kun tähän vauvantekoprojektiin lähdimme, kuinka paljon Vauva muuttaa kaikkea jo ennen kuin häntä edes on olemassa. Vaan nytpä tiedän.

Elämäntavat ja ravinto on yksi suurimmista asioista. Vaikka mielestäni olen aina syönyt aika terveellisesti, se harhaluulo karsiutui kyllä pian, kun aloin ottamaan asioista selvää. Kuinka paljon raskautta suunnittelevan naisen pitääkään tietää tyhjiöpakatuista eläinkunnan tuotteista, tuorejuustoista, inkivääristä, teelaaduista, yrteistä, lääkkeistä, kalalajeista, kasviksista, pellavansiemenrouheista, kuumentamisesta, vadelmien keittämisestä, lisäaineista ja vitamiineista. Olen näiden kuukausienkin jälkeen aivan sanaton. Ja joudun tarkistelemaan asioita kirjoista. Kerron teille myöhemmin lisää näistä ihmeellisistä ravintosuosituksista, mutta nyt keskityn vitamiineihin.

Minä olen pärjännyt toistaiseksi kolmella eri sorttisella vitamiinilisällä. Tai pärjäisin, jos muistaisin ottaa niitä. Esillähän niitä purkkeja ei voi pitää, sillä kuka tahansa voi milloin tahansa tulla meille ja nähdä vitamiinipurkit ja arvata meidän vauvantekoprojektimme. Eikä se käy. Emme ole kertoneet tästä kenelläkään. Paitsi minä vähän salaa esim. äidille. Mutta koska Mies ei tiedä, että äitini tietää, minun pitää olla niin kuin äiti ei tietäisi. Joskus unohdan, kuka tietää kenenkäkin tietämyksestä. Sen vuoksi vitamiinipurkit on pidettävä visusti piilossa. Ja sitten niiden ottaminen unohtuu.

Mutta enemmän tai vähemmän säännöllisesti käytän Multivitan Raskaus ja imetys -monivitamiinitabletteja, D-vitamiinilisää ja Relan maitohappobakteereja. Katsoimme apteekin tädin kanssa, että nämä ovat sopiva yhdistelmä. Ilmeisesti muuta ei tarvita. Tai ainakaan en ole löytänyt tietoa, että muuta tarvittaisiin. Heti, jos saan uutta tietoa, lisään uuden pillerin valikoimiini.

Noissa monivitamiinitableteissa on vähän kaikkea 100-200 prosenttisesti normaalisuosituksiin verrattuna. Erityisesti niissä on esimerkiksi sitä kuuluisaa foolihappoa, joka liittyy alkion hermostoputken sulkeutumiseen (mihin?!) ja saattaa vähentää ennenaikaista synnytystä. Sitähän tietysti saa myös kasviksista, hedelmistä, marjoista, vihanneksista ja täysjyväviljatuotteistakin. Mutta olen ajatellut, että enemmän on enemmän ja kulautellut pillereitä alas. D-vitamiini puolestaan on tärkeää sikiön luuston normaalille kehitykselle ja se saattaa pienentää joidenkin kroonisten sairauksien riskiä. Mitä nämä sairaudet ovat, sillähän ei ole merkitystä. Pääasia, että riski pienenee. Maitohappobakteerit liittyvät nyt ainakin mahdollisuuteen ehkä vähentää koliikkia vauvalla. Siis jos koskaan tulee mitään Vauvaa.

Toistaiseksi nämä vauvantekovitamiinit eivät ole auttaneet saamaan Vauvaa alulle, mutta ehkä se on hyväkin kerätä niitä elimistön varastoon monta kuukautta ennen kuin mitään Vauvaa missään onkaan. Onpahan hänellä sitten, mistä ammentaa - ja millä esimerkiksi sulkea sen hermostoputkensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti